آشنایی با دندانپزشکی اورژانسی
دندانپزشکی اورژانسی زمانی ضرورت پیدا می کند که ضربه، خونریزی و یا احساس درد و تورمی شدید و غیر عادی در قسمت دهان فرد ایجاد شده باشد. در صورت وقوع چنین علائمی فرد باید بلافاصله به دندانپزشکی و یا بیمارستان مراجعه نموده و تحت درمان قرار بگیرد.
دندانپزشکی اورژانسی شامل آسیب ها و مشکلاتی نظیر ضربه های دندانی، بیرون افتادن دندان از دهان، شکستگی و پریدگی لبه دندان، جابه جایی دندان، شکستن اشیا سخت، شکستگی دندان، فرو رفتن شی خارجی در میان دندان ها، زخم های سطحی ایجاد شده در اثر تحریک های فیزیکی و شیمیایی، بارداری، دندان درد شدید شبانه و... می باشد.
همان گونه که تا بدین جا اشاره کردیم، منظور از دندانپزشکی اورژانسی هنگامی است که فرد به دندان دردی شدید و غیر قابل بهبود با مسکن های قوی دچار شده و به دلیل شدت زیاد درد قادر به انجام کارهای روزمره خود نیست.
-
دندانپزشکی اورژانسی و تجربه ترسناک بیرون افتادن دندان از دهان
یکی از مواردی که دندانپزشکی اورژانسی را ضروری می سازد، بیرون افتادن دندان های فرد در اثر عواملی نظیر ضربه می باشد. در چنین مواقعی دندان بیرون افتاده را پیدا نموده و سپس آن را به طور کامل با آب سرد بشویید. توجه داشته باشید که از ساییدن آن و یا شستشو با مواد پاک کننده خودداری نموده و تنها با استفاده از آب آن را تمیز کنید. دندان مورد نظر را با یک تکه گاز تمیز و خیس گرفته و پس از قرار دادن در جای خود به آرامی فشار دهید.
در صورتی که قادر به انجام چنین کاری به منظور جایگذاری دندان در جای خود نبودید، دندان مورد نظر را در ظرفی تمیز و حاوی آب دهان، شیر، آب ، سرم نمکی و یا حتی دهان خود قرار داده و در اسرع وقت به یک دندانپزشک مجرب مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که سرعت عمل شما نقشی پر رنگ در شانس حفظ و بقای دندانتان خواهد داشت.
-
دندانپزشکی اورژانسی و حس آزار دهنده دندان درد
گاهی فرد احساس دردی شدید را در دندان خود تجربه می کند. به گونه ای که تحمل این لحظات عذاب آور برای وی مشکل می گردد، در این صورت تنها راه چاره دندانپزشکی اورژانسی است. اگر متوجه این موضوع شده اید که دندان شما به گرما و یا سرما حساسیت نشان می دهد، نخست با استفاده از آب ولرم نسبت به شستشوی دندان خود اقدام نموده و در مرحله بعد با به کارگیری نخ دندان تمام مواد غذایی موجود در میان دندان ها را تخلیه کرده و به آرامی مسواک بزنید. اگر مشکل شما بدین ترتیب حل نشد، در اولین فرصت به منظور ترمیم دندان خود به دندانپزشکی مراجعه کنید.
-
دندانپزشکی اورژانسی و درد و تورم شدید
گاهی احساس درد در دندان فرد بسیار شدید و همراه با تورم می باشد. بر اساس دندانپزشکی اورژانسی می توانید از کمپرس سرد به مدت 20 دقیقه بر روی گونه خود استفاده کنید. این کار را به صورت متناوب تا زمانی که به دندانپزشکی می رسید، تکرار نمایید. توجه داشته باشید که گرما می تواند وضع را بدتر و غیر قابل تحمل تر کند. خوردن یک یا دو عدد آسپرین نیز می تواند درد شما را تسکین دهد.
اما فراموش نکنید که این روش ها روش های دندانپزشکی اورژانسی بوده و فقط درد شما را تسکین می دهد، نه اینکه مشکل را به صورت ریشه ای حل کند. بنابراین در اولین فرصت به دندانپزشکی مراجعه نمایید.
-
دندانپزشکی اورژانسی و فرو رفتن شی ای خارجی در بین دندان ها
ر صورتی که جسمی خارجی و قابل رویت در میان دندان هایتان گیر کرده است، سعی کنید با استفاده از پنس دندانپزشکی آن را خارج نموده و خیال خود را راحت کنید. اما اگر آن چنان ریز است که موفق به دیدن آن نمی شوید، بهترین راه در دندانپزشکی اورژانسی به کارگیری نخ دندان می باشد. توجه داشته باشید که پس از خروج جسم از میان دندان ها آب را با شدت غرغره نموده و بدین ترتیب زمینه خروج سایر اجسام را نیز فراهم سازید.
نکته مهم تر این که اگر جسم مورد نظر عمیقا در میان دندان های شما فرو رفته است، هر چه سریع تر به دندانپزشکی مراجعه کنید.
-
دندانپزشکی اورژانسی و زخم های ناشی از تحریکات فیزیکی و شیمیایی
این دسته از زخم های سطحی عمدتا در جداره داخلی گونه ها، لثه و زبان ایجاد می گردد و غالبا دلایلی نظیر گاز گرفتگی گونه، شدت مسواک زدن، خوردن غذاها و نوشیدنی های داغ و گاهی تحریکات ناشی از براکت های ارتودنسی دارد. جالب است بدانید که محلول های دهانشویه اکسیژنه می توانند با ایجاد حباب هایی زمینه ضدعفونی این زخم ها را فراهم نموده و باعث بهبودی آن ها شوند. لازم به ذکر است که در صورت عدم بهبودی حتما به دندانپزشکی مراجعه نمایید.
-
دندانپزشکی اورژانسی و شکستگی دندان
اگر دندانتان به صورت کاملا ناگهانی شکست، بلافاصله نسبت به شستشوی محل آن با استفاده از سرم های فیزیولوژی اقدام نمایید. قرار دادن یک کیسه یخ بر روی موضع از دیگر راه حل های موجود در این رابطه می باشد. اگر شکستگی به صورتی است که لبه های تیز آن موجب آزار جداره های داخلی گونه و لثه هایتان می شود، این لبه ها را با به کارگیری پارافین و یا در صورت امکان موم دندانپزشکی پوشش داده و سریعا به دندانپزشکی مراجعه کنید.
-
دندانپزشکی اورژانسی و گاز گرفتگی های زبان و گونه
اگر این اتفاق دردناک را تجربه کرده اید، بلافاصله یک گاز استریل را به مدت 15 تا 20 دقیقه بر روی محل مورد نظر قرار داده و بفشارید. این کار به قطع خونریزی موضع کمک خواهد کرد. پس از اینکه خونریزی قطع شده و لخته ایجاد شد، نسبت به شستشوی زخم با استفاده از سرم فیزیولوژی اقدام کنید.
توجه داشته باشید که در صورت قطع نشدن خونریزی یک گاز استریل را با به کارگیری سرم خیس نموده و برای 30 دقیقه آن را بر روی موضع مورد نظر قرار دهید. در صورت تداوم این مشکل سریعا به دندانپزشکی مراجعه کنید.
موارد فوق الذکر را در صورت عدم مشاهده بهبودی با استفاده از روش های مذکور، جدی گرفته و درمان اساسی آن ها را به یک دندانپزشک مجرب بسپارید!
ارسال نظر