دندانپزشکی کودکان، چه خدمات دندانپزشکی کودکان می توانند انجام دهند؟
با توجه به حساسیتی که دندان های کودکان و اطفال دارند، درمان دندان های شیری کودکان بسیار حائز اهمیت می باشد. در کلینیک دندانپزشکی مبین این درمان در روزهای دوشنبه هر هفته توسط متخصص و عضو هیئت علمی دانشگاه انجام میشود. اگر به کودکان خود اهمیت می دهید و دوست دارید که خدمات دندانپزشکی کودک خود به بهترین صورت ممکن انجام شود با ما تماس بگیرید. کلینیک دندان پزشکی مبین ارائه دهنده خدمات دندانپزشکی کودکان در تهرانسر می باشد. جهت کمک به تصمیم آگاهانه شما عزیزان ویزیت و مشاوره رایگان می باشد.
خدمات دندانپزشکی کودکان از چه زمانی مورد احتیاج است؟
دندانپزشکی اطفال و کودکان شامل دانش و اعمالی می باشد که به معالجه و پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان در محدوده سنی ۳ تا ۱۲ ساله می پردازد . آشنایی با بهداشت دهان و دندان و استفاده از روشهای بهداشتی از زمان رویش اولین دندان شیری کودک یعنی از حدود ۶ ماهگی به بعد کودک، برای والدین اهمیت زیادی دارد. همچنین نگهداری از دندان های شیری و آگاهی از زمان رویش و افتادن دندان های شیری و دندان دائمی کمک فراوانی به سهیم کردن والدین در حفظ و نگهداری دندان های شیری کودک خواهد داشت . امکان اولین ویزیت دندانپزشکی پس از رویش اولین دندان های شیری کودک، یعنی در سن یک سالگی امکان پذیر می باشد. آگاهی اولیای کودک در حذف عادت هایی همچون مکیدن انگشت، خوردن پستانک، جویدن ناخن و تنفس از راه دهان به مدت طولانی، در تشویق کودکان مؤثر است.
جهت رزرو وقت و مشاوره رایگان کلیک کنید
به جای اینکه وقت خود را با حضور در مطب جهت رزرو نوبت از دست دهید، تنها با پر کردن این فرم نوبت خود را در سریع ترین زمان ممکن رزرو نمائید. با رزرو آنلاین نوبت از مشاوره و ویزیت رایگان بهره مند شوید.
عصب کشی دندان شیری کودکان
عصبکشی دندان یک روش درمان موثر و بیخطر برای متوقف کردن انواع مختلف درد دندان و حفظ دندانهای آسیبدیده به خاطر پوسیدگی یا سایر مشکلات احتمالی مانند آن می باشد. ما قبلا درباره این فرآیند، مطلبی تحت عنوان عصب کشی دندان منتشر کرده ایم که می توانید با مراجعه به این مطلب از مراحل و سوالاتی که راجع به عصب کشی دندان دارید، مطلع شوید.
دندانهای شیری کودکان معمولاً بین سنین ۶ تا ۱۲ سالگی می افتند. با این وجود دلایل خوب و درستی برای استفاده از روشهای درمان مناسب جهت حفظ دندانهای شیری وجود دارد. بهتر است که به جای کشیدن دندانهای شیری آسیبدیده یا دندان هایی که دچار عفونت شده اند، از عصبکشی و سایر روشهای درمان مناسب برای حفظ آنها استفاده شود.
به این نکته توجه داشته باشید که دندانهای شیری عملکردی مشابه دندانهای دائمی دارند و به این ترتیب از بین رفتن یکی از آنها میتواند مشکلات مشخص برای صحبت کردن و غذا خوردن فرد به وجود آورد. علاوه بر این، دندانهای شیری دارای کارکرد مهم دیگری نیز می باشند. این دندانها برای رشد مناسب دندانهای دائم و جایگیری صحیح دندان های دائمی، نقش به سزایی دارند. به این ترتیب در صورت از بین رفتن دندانهای شیری، همواره احتمال دارد فرآیند رشد و جایگزینی دندانهای دائم در دهان با مشکل روبه رو شوند و مسائلی همچون کج شدن دندانهای دائم، رشد در محل نامناسب یا ازدحام دندانها در دهان به خاطر عدم وجود فضای کافی بر روی فک، برای فرد ایجاد شود. این شرایط میتواند مشکلاتی را در ارتباط با نامرتبی دندانها در دهان ایجاد نماید که درمان آنها نیازمند استفاده از روشهای درمان ارتودنسی در آینده خواهد بود.
چنانچه پوسیدگی دندان کودک عمیق باشد، ولی آبسه ای ایجاد نشود عصب کشی دندان شیری با خارج کردن پالپ و ترمیم آن (عمل پالپوتومی) صورت می پذیرد. ترمیم دندان های شیری و ماندگاری آن حتی برای چند سال به جویدن و هضم غذا و رشد کودک و تکامل عضلانی و فکی صورت کودک کمک شایانی می کند.
روش های دیگر درمان به جای عصب کشی برای کودکان
با توجه به این که عصبکشی دندان معمولاً برای کودکان اندکی درد آور است، وجود نگرانی برای والدین در هنگام استفاده از این درمان برای کودک خود مسئلهای کاملاً طبیعی است. در ابتدا لازم است که والدین نباید احساس نگرانی و تشویش خود را به کودک خود منتقل نمایند. در صورتی که مایل به انجام عصب کشی دندان کودک خود نمی باشید می توانید از روش های دیگری همچون جراحی پالپ و یا کشیدن دندان یکی را بر گزینید که یکی دیگر از خدمات دندانپزشکی کودکان به حساب می آید. لازم به یادآوری است که در صورتی که کودک خود دندان خود را از دست داده باشد می توانید ایمپلنت دندان نیز استفاده نمایید.
فلوراید تراپی دندان های کودکان
استفاده کردن از فلوراید در کنترل و پیشگیری از پوسیدگی دندان ها اللخصوص در سطوح بین دندانی نقش مهمی دارد. عمل فلوراید تراپی یعنی کاربرد موضعی فلوراید به صورت دوره ای برای دندان های کودکان، به منظور افزایش مقاومت دندان ها در برابر پوسیده شدن می باشد. در روش فلورایدتراپی دندانپزشک ابتدا دندان ها را با برس و خمیر مخصوص تمیز می نماید و سپس فلوراید بصورت ژل یا وارنیش روی دندان ها قرار داده می شود. بعد از آنکه ژل بر روی دندان مالیده شد، کودک باید چند بار آب دهان خود را خالی کند ولی دهان نباید شسته شود و تا نیم ساعت بعد هم کودک نمی تواند چیزی بخورد یا بیاشامد.
بهتر است که فلورایدتراپی در کلینیک دندانپزشکی و توسط بهترین دندانپزشک کودکان، از وقتی که همه ی دندان های شیری کودک رویش کردند، شروع شود و تا ۲ سال بعد از رشد دندان آسیای دوم دائمی (در حدود ۱۴ سالگی) با نظر دندانپزشک ۶-۳ ماه یکبار ادامه داده شود. همزمان با فلورایدتراپی در کلینیک، ممکن است دندانپزشک برای برخی کودکان بالای شش سال که در خطر بالای ایجاد پوسیدگی دندان هستند، کاربرد دهان شویه فلوراید را در منزل را تجویز نماید.فیشور سیلانت با پایه رزین در پیشگیری از پوسیدگی سطح حفرهها و شیارهای دندان در کودکان و نوجوانان با درزگیری مینای دندان ، مؤثر می باشد. نگهداری سیلانت یک عامل حیاتی برای اثربخشی سیلانتهای رزینی می باشد و این نگهداری معیار سنجش اثربخشی سیلانت است. میزان نگهداری سیلانت با گذشت زمان کاهش مییابد. تاثیر پیشگیرانه پوسیدگی سیلانت، با تعویض سیلانت تحت الشعاع قرار میگیرد و خطر پوسیدگی را به میزان نسبتاً بالایی کاهش میدهد. سیلانت با پایه رزین اولین مواد انتخابی برای درزگیرهای مینای دندان است. انجام عمل فلوراید تراپی یکی دیگر از خدمات دندانپزشکی کودکان کلینیک دندانپزشکی مبین می باشد.
شیار بندی دندان کودکان
یکی از بخش های دندانها که به شدت در معرض پوسیدگی قرار دارد، سطح جونده دندان ها است. بخش های جونده دندانهای عقب یا همان بخشی که غذا بین آنها جویده و خرد می شود، به علت داشتن شیارهای فراوان، استعداد بسیار زیادی برای پوسیده شدن دارند. یکی روش های جلوگیری پوسدگی دندانها در این بخش، استفاده از روشی به نام فیشور سیلانت می باشد. سیلانتها موادی می باشند که به صورت یک لایه نازک روی شیارهای سطح جونده دندانهای آسیایی دائمی بچهها گذاشته می شود و به کمک این لایه نازک، شیارها صاف میشوند. با مسطح شدن شیارهای دندان، از باقی ماندن مواد غذایی بین این دندانها کاسته شده و احتمال پوسیدگی آنها کاهش پیدا می کند.
اولین دندان دائمی آسیای کودکان در سن ۶ سالگی در انتهای دهانشان رویش می کند. (بدون آنکه دندانی در آن بخش از قبل وجود داشته باشد) بیشتر والدین نسبت به وجود این دندان و یا دائمی بودن این دندان بی اطلاع اند. از آنجایی که این دندان تقریبا همزمان با ورود بچهها به مدرسه و استفاده زیاد آنها از تنقلات، می روید، لازم است که به شدت از این دندان مواظبت نمایند. این دندانها احتیاج به فیشور سیلانت دارند و به محض رویش کامل آنها باید عمل فیشور سیلانت برای آنها انجام شود. بعد روییدن دیگر دندانهای آسیایی دائمی، آنها نیز بهتر است که فیشور سیلانت شوند. فیشور سیلانت در مواردی قابل انجام است که لقی دندان وجود نداشته باشد، دندان پوسیده نشده باشد و بیش از ۴ سال از رویش آنها نگذشته باشد. کلینیک دندانپزشکی مبین با کادری مجرب از پزشکان متخصص این کار را برای کودکان عزیز شما به بهترین صورت انجام می دهند.
فضا نگهدار دندان کودکان
هنگامی که دندان کودک شما می افتد و یا کنده میشود، دندانهای دو طرف فضای خالی دندان شروع به حرکت به سمت فضای خالی و به سمت یکدیگر می کنند تا جای خالی را پر کنند
گاهی اوقات این ویژگی خوبی به حساب می آید مثلا زهنگامی که ارتودنتیست برای اینکه مشکل کراودینگ (شلوغی و بهم ریختگی دندانها) را حل نماید از این ویژگی استفاده میکند و یکی از دندان ها را می کشد. پس از این که دندان کشیده شد، دندان های کنار فضای خالی به سمت فضای خالی حرکت می کنند و از حالت کجی که قبلا داشتند در آمده و صاف می شوند بنابراین مشکل کجی دندانها برطرف می شود.
اما در شرایط دیگر این حرکت به سمت فضای خالی می تواند باعث به وجود آمد مشکلات ارتودنسی و دندانپزشکی شود. تصور کنید کودکی که دندانهای شیری دارد، دندان مولر دومش (دومین دندان از انتهای دهان) دچار کرم خوردگی شدید و گسترده شده است به طوری که دیگر نمیتوان آن را با مواد پر کننده دندان ترمیم کرد و دندان پوسیده می بایست کشیده شود. هنگامی که این دندان کشیده می شود، دندان مجاور آن (پشت دندان کشیده شده) دیگر در جلوی خود مانعی نمیبیند بنابراین به تدریج به سمت فضای خالی حرکت میکند و جای مولر دوم را پر می نماید.
اما این وضعیت باعث به وجود آمدن چه مشکلی خواهد شد؟ فراموش نکنید که هنوز دندان مولر دائمی کودک بیرون نزده است و در زیر لثه درست در محل مولر دوم شیری، منتظر زمان مناسب است تا رشد کند. اگر جای خالی با دندان دیگری پر شود، دندان دائمی زیر لثه دیگر نمیتواند بیرون بزند و نهفته و یا نیمه نهفته می شود و در فک باقی می ماند. همچنین ممکن است در هنگام تلاش برای بالا آمدن، به دندانهای دیگر فشار وارد کند و مشکلاتی برای آنها ایجاد کند.
در چنین شرایطی فضا نگهدار میتواند از بروز این مشکلات جلوگیری نماید .
فضا نگهدار دندان کودک یا اسپیسر (spacer) مانع حرکت دندانهای مجاور (و گاهی دندان مقابل) به سمت فضای خالی میشود بنابراین جا را برای رشد دندان دائمی حفظ میکند.
روکش دندان کودکان
روکش دندان شیری کودکان با سیستم روکش دندان بزرگسالان کاملا متفاوت می باشد و توصیه می شود برای روکش دندان کودکان به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه شود. روکش مخصوص دندانهای شیری که اصطلاحاً S.S.CROWN هم نامیده میشود، روکش فلزی از پیش شکل داده شدهای است که برای درمان دندانهای شیری به شدت تخریب شده مورد استفاده قرار می گیرد.
چنانچه ترمیم دندانهای شیری وسیع باشد برای جلوگیری از شکستگی ترمیم و دندان و پوسیدگی مجدد بهتر است بر روی دندانها روکش مخصوص فلزی در سایزهای مختلف ساخته شده و بر روی دندان چسبانده می شوند، که در زمان افتادن دندان شیری .همراه با آن ازدهان خارج می شود بکارگرفته شود.همچنین زمانی که دندان عصبکشی نشده باشد اما نیاز به پرکردگی به مقدار زیاد باشد و قسمت زیادی از تاج از بین رفته باشد، پر کردگی دیگر نیاز نیست و با روکش، دندان را ترمیم می کنند.
ارسال نظر