ارتودنسی دندان چیست؟ انواع ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان یک روش برای از بین بردن کجی دندان ، نامرتب بودن و از بین بردن فاصله میان دندان ها می باشد. ارتودنسی کردن دندان ها به ۶ صورت ثابت، متحرک، دیمون، نامرئی، لینگوال، فانکشنال انجام می گیرد. اگر دندان ها در حالت مناسب قرار نگرفته باشند ( اصطلاحا مال اکلوژن ) و یا این که دندان ها وضعیت کجی داشته باشند ممکن است هنگام جویدن و یا گاز گرفتن شما را با مشکل مواجه کند. در این زمان باید دندان های خود را مرتب و یا همان ارتودنسی کنید.
چه کسانی می توانند دندان های خود را ارتودنسی کنند؟
دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی می تواند بگوید که شما می توانید دندان خود را ارتودنسی کنید و یا این که نیازی به انجام ارتودنسی ندارید. متخصص ارتودنسی دندان با توجه به ابزار های تشخیص دهنده از جمله پرونده پزشکی بیمار، نحوه مراقبت(تغذیه در ارتودنسی)، معاینه بالینی، قالب گرفتن از دندانها و عکسهای رادیوگرافی و در صورت لزوم اصلاح طرح لبخند نظر خود را در مورد این که می توانید دندان های خود را ارتودنسی کنید و یا نه بدهد و و برنامه درمانی مناسب با شرایط بیمار را برنامه ریزی میکند و مراقبت هایی که در طول درمان باید انجام بدهید را به شما می گوید.
چه زمانی نیاز به ارتودنسی دندان است ؟
فقط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی دندان تایین می کند که آیا شما نیاز به ارتودنسی دندان خود دارید یا اینکه اصلا نیازی به ارتودنسی دندان خود ندارید. متخصص ارتودنسی با استفاده از گرفتن قالب از دندانها و عکسهای رادیوگرافی و در صورت لزوم اصلاح طرح لبخند تایین می کند که آیا دندان های شما به ارتودنسی نیاز دارد یا ندارد. چنانچه دندان های شما احتیاج به ارتودنسی داشته باشد، متخصص ارتودنسی برنامه درمانی مناسب با شرایط بیمار را طرح ریزی میکند و مراقبت های بعد ارتودنسی دندان را برای بیمار توضیح می دهد.
بهترین سن برای ارتودنسی چه زمانی است؟
یکی از خدمات دندانپزشکی کودکان ارتودنسی دندان می باشد. ارتودنسی دندان مربوط به سن خاصی نمی باشد و افراد می توانند از ۳ سالگی به بعد دندان های خود را ارتودنسی کنند. بهترین سن برای ارتودنسی کردن دندان ها، دوران کودکی است. البته به معنای این نیست که این روش برای بزرگسالان مناسب نیست، این روش درمانی برای ارتودنسی بزرگسالان نیز مفید می باشد. طی سال های اخیر ارتودنسی در سنین بالا و تعداد افراد بزرگسالی که این درمان ارتودنسی را انجام میدهند، روندی رو به رشد داشته است. لازم به ذکر است که تفاوتهای بسیاری بین ارتودنسی کودکان و ارتودنسی افراد بزرگسالان وجود ندارد. برای ارتودنسی دندان های کودکان توسط متخصص ارتودنسی، می بایست باید صبر کرد تا تعداد دندان های مناسب برای انجام ارتودنسی رشد کنند.
انواع ارتودنسی دندان
انواع ارتودنسی دندان که برای درمان مورد استفاده قرار می گیرند بر ۳ نوع است. ۱- ارتودنسی ثابت، ۲- ارتودنسی متحرک، ۳-ارتودنسی نامرئی، که در ادامه به توضیح و نحوه انجام شدن هر یک می پردازیم.
ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت یکی از روش های موثر در درمان دندان هایی که احتیاج به درمان دارند، می باشد. در این نوع ارتودنسی براکت ها(براکت ارتودنسی : از جمله تجهیزات کاملا وابسته ارتودنسی ثابت می باشد.امروزه انواع زیادی از براکت ها وجود دارند. جنس براکت ها معمولا از فولاد ضد زنگ است. براکت های دندان ها توسط چسب های مخصوص و بسیار محکم به هر دندان چسبانده می شوند.) با استفاده از مواد مخصوص و بدون ضرر، بر روی دندان ها چسبانده می شوند و در ادامه، به وسیله سیم و کش، براکت ها به یک دیگر متصل می شوند. در این روش درمانی بیمار تا پایان دوره درمان، دستگاههای ارتودنسی را در دهان خود نگه می دارد و در این مدت، نمی تواند آن ها را از دهان خود خارج کند. با استفاده از ارتودنسی ثابت می توان بسیاری از اختلالات دهان و دندان را در بازه های زمانی مشخصی درمان کرد. معمولا از این روش برای حرکت دندان و ریشه آن ها در بیمارانی که شرایط دندانی آن ها پیچیده است، استفاده می شود. بیمارانی که قصد انجام ارتودنسی ثابت را دارند باید به این نکته توجه کنند که رعایت بهداشت و نظافت دهان و دندان در این شیوه بسیار مهم است. زیرا در صورت بی توجهی، زیبایی و سلامت دندان ها به شدت به خطر خواهد افتاد.
در این روش درمان، بیمار باید ماهی یک بار برای اصلاح وضعیت پلاکها و برایاصلاح بی نظمی های دندان به متخصص ارتودنسی مراجعه کند. دوره درمان در این حالت از چند ماه تا چند سال می تواند طول بکشد، اما در مورد این مسئله که درمان ارتودنسی دقیقا چقدر طول می کشد، تنها یک دندانپزشک خوب پس از بررسی وضعیت بیمار می تواند طول درمان را مشخص کند. کودکان معمولاً ترجیح میدهند از پلاک ارتودنسی رنگی استفاده کنند، در حالی که بزرگسالان انواع شیشه ای مانند و شفاف پلاک را استفاده می کنند.
ارتودنسی متحرک
یکی دیگر از انواع ارتودنسی دندان، ارتودنسی متحرک است.در این روش نیز همچون ارتودنسی ثابت، نتایج مطلوبی را به دست خواهید آورد. در ارتودنسی متحرک قالبی از فک بالا و پایین تهیه شده و در ادامه پلاکی برای دندان ها تولید می شود که بیمار باید در مدت زمانی خاص، آن را در دهان خود قرار بدهد. از مزیت های اصلی که ارتودنسی متحرک دارد، این اس که شما می توانید هر زمان که خواستید آن را از دهان خود خارج کنید. به این صورت که بیمار قادر است در صورت احساس ناراحتی در زمان خوردن و یا آشامیدن، پلاک را از دهان خود خارج کرده و پس از خوردن و شست و شوی دهان، مجددا پلاک را در دهان قرار دهد. در این روش از ارتودنسی بهداشت یک اصل مهم به شمار می آید ولی نسبت به ارتودنسی ثابت کار را کمی برای شما ساده تر می کند. از همین رو ریسک خرابی دندان ها در ارتودنسی متحرک درمقایسه به ارتودنسی ثابت کاهش خواهد یافت. این روش معمولا برای دندان هایی که خرابی و کجی کمتر دارند مورد استفاده است و در مورد ناهنجاری های زیاد کاربرد چندان مناسبی ندارد.
ارتودنسی نامرئی
یک خبر خوب برای افرادی که قصد ارتودنسی دندان خود را دارند ولی زشت کردن لبخندشان با سیم ها و براکت های ارتودنسی باعث شده است که از انجام این کار صرف نظر کنند، استفاده کردن از ارتودنسی نامرئی است. در این روش افراد می توانند از بریس نامرئی، متحرک و راحتی استفاده کنند که به هیچ وجه جلب توجه نمیکند و مشخص نیست که دندان های خود را ارتودنسی کرده اید. در ارتودنسی نامرئی دندان از مواد پلاستیک شفاف و سخت برای ردیف کردن دندان ها استفاده می شود. بریس اینویزیلاین یا ارتودنسی نامرئی برای کودکان و بزرگسالان از پلاستیک شفاف ساخته شده و به همین خاطر تقریباً قابل رویت نمی باشد. چنانچه اطلاعات بیشتری راجب به بریس های دندان می خواهید بدانید مطلب بریس های ارتودنسی دندان و ریتینر ها را مطالعه کنید. این پلاستیک های شفاف در هر روز باید برای ۲۲ تا ۲۳ ساعت بر روی دندان ها قرار گیرند تا بهترین نتایج ممکن حاصل شود.با تقبل هزینه ارتودنسی نامرئی میتوان به راحتی برای غذا خوردن، نوشیدن، مسواک زدن و کشیدن نخ دندان ارتودنسی از دهان خارج کرد. برای استفاده از این روش باید همه دندانهای دائمی رشد کرده باشد. قیمت ارتودنسی نامرئی نسبت به روش های متداول دیگر بالاتر میباشد.
ارتودنسی پیشگیری
نوع دیگیری از ارتودنسی دندان، ارتودنسی پیشگیری است. درمان ارتودنسی زود هنگام، یا درمان فاز یک، معمولاً از سن ۸ یا ۹ سالگی برای درمان متراکم بودن دندان ها شروع میشود، حال آن که درمان فاز ۲ از حدود سن ۱۱ سالگی یا دیرتر آغاز میشود. هدف درمان زودهنگام اصلاح رشد فک و مشکلهای خاص بایت، مانند آندر بایت، است. درمان زودهنگام فضای کافی را برای رویش دندانهای دائمی ایجاد میکند و به این ترتیب لزوم کشیدن دندان در ارتودنسی در سالهای آتی کاهش مییابد.
آیا ارتودنسی کردن درد دارد؟
یکی از سوال هایی که افراد با آن مواجه می شوند این است که آیا ارتودنسی کردن دندان ها درد دارد؟ در پاسخ باید بگوییم در ابتدا وقتی که تنظیمات اولیه بر روی دندان ها انجام می شود شامل برس و سیم کشی و… با مقدار کمی درد همراه است که پس از مدتی این درد از بین خواهد رفت. برای اطلاعات بیشتر در مورد مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان کلیک کنید.
طول درمان ارتودنسی چقدر است ؟
از دیگر سوالاتی که مطرح می شود این است که طول درمان چقدر است.
طول درمان با درجه شدت، که به آن مالاکلوژن (اختلالات فکی و دندانی) هم گفته میشود، رابطه مستقیمی دارد که یکی از عوامل تعیین کننده طول مدت درمان ارتودنسی می باشد. در مواردی که دندانها به متراکم کنار هم قرار گرفته اند یا بیرون زدهاند و بدون کمک لبها در دهان جا نمیگیرند، مدت زمان درمان ارتودنسی افزایش پیدا می کند. همچنین، اگر فکهای بالا و پایین با تأخیر رشد کنند یا به صورت هماهنگ رشد نکرده باشند این مدت زمان افزایش پیدا خواهد کرد. برای همین، همه بیماران از لحاظ الگوهای اسکلتی و دندانی ارزیابی میشوند تا درجه شدت مالاکلوژن آنها مشخص شود.
یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در طول درمان، سن است. معمولاً، نوجوانان در حال رشد نسبت به بزرگسالانی که رشدشان متوقف شده و مدتی طولانی به مشکلاتی مانند شلوغی دندانها دچار بودهاند، به مدت زمان کمتری نیاز دارند.
اگر بیمار هم تا حد ممکن از برنامه درمانی پیروی کند و بهداشت را به خوبی رعایت کند، درمان ارتودنسی به سرعت انجام خواهد گرفت. نخ کشیدن دندان ها و مسواک زدن به طور روزانه، کمک میکند که دندانها سریعترین شکل ممکن حرکت کنند. پیروی کامل از برنامه درمانی با بهکارگیری کشهای لاستیکی یا سایر راهنماییهای ارائه شده توسط پزشک، به پیشرفت بسیار سریع درمان کمک خواهد کرد.
البته، با رعایت تمامی این عوامل هم، اکثر بیماران مطلب ما که خواهان یک درمان کلی هستند مجبورند به مدت ۱۲ تا ۳۶ ماه از بریس استفاده کنند. لطفاً برای مشاوره به مطب ما واقع در تهرانسر مراجعه کنید تا از تمامی گزینههایی که میتوانند لبخند تازهای به شما ببخشند مطلع شوید.
یکی ار کلینیک هایی که خدمات ارتودنسی دندان را به صورت کاملا حرفه ای انجام می دهد، کلینیک دندانپزشکی مبین واقع در تهرانسر می باشد. این کلینیک با بهره گیری از بهترین متخصصان دندان تهران، خدمات ارتودنسی را با قیمت بسیار مناسب انجام می دهد. برای اطلاعات بیشتر و رزرو وقت با شماره تلفن های اعلام شده در بالای سایت تماس بگیرید.
کلیپ مراحل انجام ارتودنسی دندان (ثابت)
ارسال نظر