عوامل ایجاد لکه های قرمز بر روی سقف دهان
چه عواملی باعث ایجاد لکه های قرمز بر روی سقف دهان می شود؟
بیشتر افراد در بعضی مواقع، به وجود آمدن برآمدگی یا لکه هایی بر روی سقف دهان خود را تجربه کرده اند. دلایل شایعی که مسبب این موضوع می باشد شامل تحریک سقف دهان از سوی برخی غذاها ، پروتزها یا عفونت دهان یا گلو است. لکه های قرمز روی سقف دهان می توانند آزار دهنده باشد ، اما معمولاً بی ضرر هستند و فقط باید از بین بروند. افراد می توانند در صورت نگرانی یا وقتی که نمی دانند چه چیزی باعث ایجاد لكه ها شده، به پزشك مراجعه كنند زیرا این مشکل می تواند نشانه ی مشکلی جدی تر باشد.
در این مقاله به عواملی که می توانند باعث ایجاد لکه های قرمز بر روی سقف دهان شوند ، به همراه مثال هایی برای شناسایی علت و پیشگیری می پردازیم.
عفونت گلو در اثر باکتری استرپتوکوک ( استرپ گلو یا گلو درد استرپتوکوکی )
عفونت گلو در اثر باکتری استرپتوکوک یک نوع عفونت است که گلو و و لوزه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. گروهی از باکتری ها به نام استرپتوکوک مسبب این عفونت هستند.
لکه های کوچک و قرمز روی سقف دهان که به آن پیچیای می گویند نشانه معمول عفونت گلو در اثر باکتری استرپتوکوک می باشد.
علائم دیگر عفونت گلو در اثر استرپتوکوک عبارتند از :
- تب
- درد هنگام بلع
- لوزه های قرمز و متورم
- گره های لنفاوی متورم در گردن
اگر شخصی مشکوک به عفونت گلو در اثر استرپتوکوک باشد ، باید به پزشک یا متخصص گوش ، حلق و بینی مراجعه کند. درمان این نوع عفونت معمولاً شامل یک دوره آنتی بیوتیک ، نوشیدن مایعات زیاد و استراحت است.
آسیب فیزیکی
یکی از شایع ترین دلایل لکه قرمز یا زخم بر روی سقف دهان ، صدمات ناگهانی مانند بریدگی یا سوختگی است. این ممکن است به دلیل نوشیدن چیزی خیلی داغ یا از خوردن غذایی باشد که به سبب آن نوعی کبودی در اثر گاز گرفتن و جویدن بوجود آید.
سایر شرایطی که می تواند منجر به آسیب فیزیکی یا کبودی دهان شوند عبارتند از :
- دندان های مصنوعی که دیگر به درستی بر روی هم نمی آیند
- لبه ی یک دندان شکسته
- پر کردن دندان ها به صورت ناهموار یا تاج ها یا پل های از قبل ایجاد شده که شکسته شده باشند
- حساسیت یا واکنش آلرژیک به مواد خاص در برخی از خمیر دندان ها یا دهانشویه ها
انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می کند که، دو هفته به بافت آسیب دیده مهلت دهید تا دوباره احیاء شود. در صورت تداوم لکه های قرمز، توصیه می شود برای تشخیص بیماری به دندانپزشک مراجعه کنید.
برفک دهان
برفک دهان به نام کاندیدیازیس نیز معروف است ، برفک دهان یک عفونت مخمری است که قارچ کاندیدا ایجاد می کند. تقریباً هرکسی باکتری کاندیدا را در دستگاه گوارش یا روی پوست خود دارد، اما در شرایط خاصی قارچ ها چند برابر می شوند تا باعث عفونت شوند.
برخی از فاکتورهای خاص، افراد را در معرض خطر بیشتری از برفک دهان قرار می دهد ، مانند :
- استفاده از دندان های مصنوعی
- به طور مرتب سیگار کشیدن
- اچ آی وی یا ایدز
- ديابت
- سرطان
- داروهای خاص برای خشکی دهان یا آسم
علائم متداول برفک دهان شامل موارد زیر است :
- تکه های سفید یا قرمز روی قسمت داخلی گونه ها، زبان، سقف دهان و گلو
- لکه های قرمز که موجب احساس درد می شوند
- از دست دادن چشایی
- احساس حالت کرکی یا پنبه ای بودن دهان
- درد هنگام خوردن و عمل بلع
اگر فردی مشکوک شده که به برفک دهان مبتلا شده است، می تواند در مورد علائمی که دارد، با پزشک یا دندانپزشک خود مشورت کند. یک متخصص بهداشت و درمان معمولاً با معاینه دهان می تواند برفک دهان را تشخیص دهد. در برخی از موارد ، آنها ممکن است بخواهند از بزاق دهان یا گلو برای آنکه آن را در زیر میکروسکوپ رویت بنمایند، نمونه برداری کنند.
زخم های دهان
زخم های دهان، شامل زخم هایی است که در دهان رخ می دهد. آنها باعث ناراحتی می شوند و می توانند خوردن و نوشیدن را دشوار کنند. زخم های دهان متمایل به پاک شدن در عرض دو تا چهار هفته هستند، اما آنها می توانند بیشتر از اینها هم بمانند، خونریزی کرده و در بعضی از موارد عفونی شوند.
برخی از عوامل متداول در ایجاد زخم های دهان عبارتند از :
- پسابش یا همان کم شدن آب بدن
- مراقبت از دهان یا همان بهداشت دهان و دندان به طور ضعیف
- استفاده بیش از حد از الکل
- استفاده از تنباکو
- فقدان پروتئین در رژیم غذایی
- کمبود ویتامین
- برخی داروها یا درمانها ، مانند پرتودرمانی
با خوردن غذاهای نرم و ملایم و نوشیدن آب ولرم ، افراد می توانند زخم های دهان خود را مقداری تسکین دهند. همچنین ممکن است لزوم جلوگیری فرد، تا زمانی که زخمها از بین نرفته ، از خوردن غذاهایی که درشت ، شور و یا اسیدی هستند باقی بماند، زیرا می تواند منطقه آسیب دیده را تحریک کرده و ناراحتی را افزایش دهد.
بیماری دست، پا و دهان
بیماری دست، پا و دهان ( اچ اف ام دی ) یک نوع بیماری شایع ویروسی است. به طور معمول کودکانی که کمتر از پنج سال سن دارند را تحت تأثیر قرار می دهد ، اگرچه کودکان بزرگتر و بزرگسالان نیز می توانند ویروس دریافت کنند. اولین علامت اچ اف ام دی اغلب تب می باشد. پس از یک تا دو روز ، زخم های دردناکی ممکن است در دهان ایجاد شوند. پزشکان به این زخم ها تبخال می گویند.
زخم ها معمولاً به صورت لکه های کوچک و قرمز شروع می شوند و معمولاً در قسمت پشت دهان ظاهر می شوند. این لکه ها می توانند تبدیل به تاول بشوند و می توانند دردناک باشند.
اچ اف ام دی اغلب باعث ایجاد جوش ها بر روی کف دست و کف پا و گاهی اوقات روی زانوها ، آرنج و دستگاه تناسلی می شود. در بیشتر موارد، افراد مبتلا به ویروس خفیفی هستند و برخی از افراد مبتلا به اچ اف ام دی می توانند به هیچ وجه علائمی نداشته باشند.
درمانی برای اچ اف ام دی وجود ندارد، اگرچه افراد می توانند از دارو های بدون نسخه برای کاهش درد و تب استفاده کنند. دهانشویه ها و اسپری های دهان می توانند به تسکین درد دهان کمک کنند.
سایت مرجع : مدیکال نیوز تودی
ارسال نظر