مراقبت های قبل از ارتودنسی دندان
ارتودنسی (Orthodontics) به علم تصحیح روابط نامناسب فک و دندان و جفت و ردیف کردن دندانهای نامنظم می گویند. استفاده از این روش به سالهای ۴۰۰ تا ۵۰۰ قبل از میلاد به دوران بقراط و ارسطو باز میگردد و از سال ۱۷۰۰ میلادی، استفاده از این روش با تحولات چشمگیری مواجه بوده است. ارتودنسی دندان یکی روش های اصلاح طرح لبخند می باشد. خیلی از افراد بر این باور هستند که ارتودنسی دندان نیازمند به مراقبت خاصی قبل از انجام شدنش ندارد. ارتودنسی دندان هم همانند درمان های دیگر نیازمند پیش زمینه ها و مراقبت های قبل از ارتودنسی دندان می باشد.
این پیش زمینه ها و مراقبت های قبل از ارتودنسی دندان، با مشورت با پزشک ارتودنسی و به تجویز و توصیه او انجام می شود. اگر می خواهید عوارض و مشکلات پس از ارتودنسی دندان به حداقل برسد، لازم است که پیش از شروع فرآیند درمان اقداماتی را انجام داد. اولین کاری که می توانید انجام دهید، انجام جرمگیری دندانها پیش از قرار دادن براکتها است. جرمگیری دندان علاوه بر اینکه ظاهر و مینای دندان را تا حدودی حفاظت میکند، در مراقبت از لثهها و جلوگیری از تحلیل رفتن آنها بسیار مؤثر است.
یکی دیگر از اقدامتی که قبل از درمان ارتودنسی می بایست انجام شود تا از گسترش پوسیدگیهای دهانی جلوگیری کند، پر کردن و یا برطرف کردن پوسیدگیهای عمیق و یا جزئی در دندانها می باشد. همچنین انجام اعمالی مثل عصب کشی دندان و یا کشیدن دندان می بایست قبل از ارتودنسی دندان انجام گیرد. استفاده از ابزارهای ارتودنسی احتمال پوسیدگی را در دندان ها را افزایش می دهد، بنابراین بهتر است قبل از آن که چنین مشکلی برای دندانها پیش بیاید، مقدمات این اتفاق از بین برود تا در حین درمان شاهد حجم کمتری از پوسیدگی باشیم.
به دلیل اینکه ارتودنسی دندان یک درمان طولانی مدت است، انجام این درمان نیازمند توجه و مراقبت های ویژه ای است. متخصص ارتودنسی می بایست قبل از شروع درمان، وضعیت دندانهای بیمار و لثه های بیمار را از لحاظ سلامت عمومی بررسی و چک نماید تا اطمینان حاصل کند که ارتودنسی دندان یا استفاده از وسایل ارتودنسی اثر منفی و مضری برای سلامت دهان و دندان بیمار نداشته باشد. چنانچه بیمار دچار پوسیدگی دندانی یا بیماری لثه می باشد حتما قبل از شروع درمان ارتودنسی، این مشکلات می بایست رفع و درمان شوند.
اول ارتودنسی دندان انجام شود یا عمل بینی؟
با توجه به مهم بودن این نکته که اول ارتودنسی دندان انجام شود یا عمل بینی دکتر سید وحید نکتهدان در این باره می گویند :
ضروری است ارتودنسی قبل از جراحی بینی انجام شود، چرا که ارتودنسی باعث تغییر موقعیت دندانها و قسمت قدامی فک بالا میشود. چون قسمت قدامی فک بالا، ریشه بینی را تشکیل میدهد اگر دندانهای مریض عقب یا جلو شود، قاعده بینی به هم میریزد.
وی ادامه میدهد: این کار روی گونهها تاثیر چندانی ندارد، ولی اگر دندانهای خلفی مریض کشیده شود یا تغییر موقعیت دندانها خیلی شدید باشد، لپ مریض پرتر یا خالی تر دیده میشود.
آیا محدودیت سنی برای ارتودنسی دندان وجود دارد ؟
ارتودنسی دندان برای همه گروههای سنی هفت تا ۷۰ساله مناسب است.بر اساس تحقیقاتی که توسط انجمن متخصصان ارتودنسی آمریکا انجام شده است، با توجه به این که هفت سالگی سن پیشگیری اولیه می باشد، بنابراین اولین معاینات ارتودنسی در این سن باید شروع شود چون همه دندانهای شیری و تعداد کمی از دندانها ی دائمی در دهان وجود دارند امکان بررسی وضعیت دندان ها، موقعیت دندانها، فضای مورد نیاز دهان در آینده و ناهنجاری فک وجود دارد.
در صورت وجود ناهنجاری فک، درمان خیلی بهتر است که در همان هفت سالگی انجام شود، ولی اگر مشکل فقط بینظمی دندان باشد، بهتر است درمان تا زمان رویش کامل دندانها و در سن ۱۲ سالگی انجام شود.
سن شروع ارتودنسی پیشرفته بر اساس سن بلوغ، برای دخترها قبل از ۱۳ سالگی و پسرها قبل از ۱۵سالگی است، چون اسکلت صورت و بدن تا قبل از این سن جهش رشدی دارند. بهترین زمان برای رفع مشکل کوچکی و عقب بودن فک پایین، ۹ تا ۱۰ سالگی است، اما اگر مشکل مربوط به عقب بودن فک بالا باشد، بهترین زمان درمان هفت تا هشت سالگی است.
بعد از شروع درمان ارتودنسی، بیمار باید نکات مراقبتی و بهداشتی را رعایت نماید که قبلا در مطلبی تحت عنوان مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان به صورت مفصل به آن پرداخته شده است.
ارسال نظر