سن دندان در آوردن نوزاد
اولین دندان های نوزادان
بیشتر نوزادان در سن 6 تا 12 ماهگی اولین دندان های خود را در می آورند. سن دندان در آوردن نوزاد با توجه به فاکتور ژنتیک بسیار متغیر است (برای مثال برخی از نوزادان در اولین سال زندگی خود اصلا دندانی ندارند). حدود سه ماهگی شروع مرحله دهانی در نوزادان است و در این سن غدد بزاقی نوزاد بزاق بیشتری ترشح می کند و کودک با دهان خود شروع به شناخت اشیا و جهان می کند. بسیاری از والدین می پرسند آیا این کار نوزاد به این معنی است که به سن دندان در آوردن نوزاد رسیده ایم یا خیر. اما در واقع اولین دندان نوزاد در سن 6 ماهگی شروع به رشد می کند.. معمولا اولین دندان هایی که رشد می کنند همیشه دندان های فک پایین هستند و معمولا کودکان کل دندان های شیری را که 20 عدد می باشند تا انتهای 3 سالگی همه دندان های خود را در می آورند.
اولین دندان های نوزادان در سن ۶ ماهگی
دندان های شیری کودکان
• 4 دندان آسیاب دوم
• 4 دندان آسیای اول
• 4 دندان نیش
• 4 دندان جلوی کناری
• 4 دندان جلوی وسطی
فک نوزاد و کودک به رشد ادامه خواهد داد و در سن 6 سالگی دندان های شیری افتاده و دندان های دائم شروع به رشد می کنند. لایه خارجی دندان های شیری کودک به نسبت دندان های اصلی از مینای کمتری برخوردار است و در نتیجه زودتر دچار فرسودگی خواهد شد. ریشه دندان های شیری کوتاه تر و شکل ظاهری متفاوتی از دندان های اصلی دارد و در نتیجه فضای کافی برای رشد دندان های اصلی وجود دارد.
ترتیب رشد دندان های نوزادان
- دو دندان فک پایین که اولین دندان ها هستند در محدوده سنی ۶ تا ۱۰ ماهگی رشد می کنند.
- دو دندان جلوی فک بالا در سنین ۸ تا ۱۳ ماهگی رشد می کنند.
- دندان های جانبی فک بالا و پایین در سن ۸ تا ۱۶ ماهگی رشد کرده و معمولا دندان های فک پایین سریع تر در می آیند.
- اولین دندان های آسیاب بالا و پایین در سن ۱۳ تا ۱۹ ماهگی در آمده.
- دندان های نیش در کنار دندان های جانبی در سن۱۶ تا ۲۳ ماهگی رشد میکنند.
- دندان های آسیاب دوم بالا و پایین در سن ۲۵ ماهگی تا ۳۳ ماهگی رشد میکنند.
ترتیب در آمدن دندان نوزادان
رژیم غذایی مناسب دندان درآوردن نوزاد
فلوراید یک ماده معدنی است که به جلوگیری از پوسیدگی دندان با افزایش استحکام دندان کمک می کند. خبر خوب این است که فلوراید به آب آشامیدنی افزوده می شود. زمانی که در حدود 6 ماهگی غذای جامد را به رژیم غذایی کودک اضافه می کنید، مصرف فلوراید جز ضروریات رژیم کودک باید باشد. اگر آب آشامیدنی شما دارای فلوراید نیست حتما طبق نظر متخصص کودک برای او تهیه کنید.
اقدامات مناسب زمانی که کودک در حال درآوردن دندان است:
• ماساژ لثه های دردناک کودک
• خوراکی خنک و سرد به کودک بدهید
• دادن استامینوفن
معمولا دندان در آوردن نوزاد مشکل بسیار حادی ایجاد نمی کند اما با توجه به علائم کودک والدین به طور معمول متوجه زمان دندان در آوردن نوزاد خواهند شد. کودکان معمولا در محل در آوردن دندان احساس ناراحتی می کنند. لثه اطراف دندان ورم کرده و حساس می شود و معمولا کودک بیش از حد معمول آبریزش دارد. وقتی بچه ها حدودا ۶ ماهه هستند، پادتن های محافظتی مادر که در بدن آن هاست کاهش می یابد که در نتیجه سیستم ایمنی آن ها ضعیف میشود. در کنار مرحله رشد دهانی که در آن کودک دائما اشیا را به دهان می برد احتمال بیمار شدن کودک افزایش یافته که والدین باید مراقب آن باشند.
والدین می توانند با ماساژ لثه، درد کودک را کاهش دهند. حلقه های سفت دندانی یا حوله های شسته شده خنک و یا مواد غذایی خنک مثل خیار خنک به کودک دهید. اما در حینی که نوزاد لثه هایش را به ماده غذایی فشار می دهد به آن نظارت داشته باشید. چرا که مواد غذایی می توانند به سادگی به شکل تکه های ریز به گلوی کودک بپرند.
دمای بدن ممکن است قدری در زمان دندان در آوردن نوزاد بالاتر رود. ولی طبق تحقیق 2016 مجله نوزادان، تب بالای 38.5 درجه نشان دهنده عفونت و بیماری است و ارتباطی به دندان در آوردن نوزاد ندارد. اگر کودک شما از درد دندان بسیار بی قرار شده سرخود به او دارو ندهید بلکه بسته به وزن و سن کودک، طبق نظر پزشک باید استامینوفن یا بروفن به او دهید. قرص و ژل حاوی بنزوکائین را برای درد دندان کودک به او ندهید. داروهای حاوی بنزوکائین می توانند لثه ها را بی حس کنند اما طبق سازمان غذا و دارو مصرف آن برای کودک ممنوع است.
دندان های جلوی پایین نوزادان
مسواک زدن دندان نوزادان
دندان نوزادان با مسواک نرم و خمیر دندانی در حد یک دانه برنج روزانه دو بار مسواک بزنید. بعد از سه سالگی پس از این که کودک قادر بود باید اضافه خمیردندان را به بیرون تف کند. والدین تا 7 و 8 سالگی باید به مسواک زدن کودک نظارت داشته باشند. زمانی که کودک در خواندن و نوشتن مهارت دارد در مسواک زدن نیز با مهارت خواهد بود.
برای کاهش خطر پوسیدگی دندان های نوزادان موارد زیر را رعایت کنید:
- به یاد داشته باشید که کودکتان را با شیشه شیر، آبمیوه و نوشیدنی های شیرین نخوابانید زیرا باعث پوسیدگی دندان نوزاد می شود.
- دندانی کودک را آغشته به عسل یا آب قند نکنید
- دندانی کودک را قبل از این که به او بدهید تمیز کنید
- در ۱۲ ماهگی کودک را به ویزیت دندان پزشک ببرید
ارسال نظر