مزایا و معایب پر کردن دندان با کامپوزیت رزین چیست؟
مزایا و معایب پر کردن دندان با کامپوزیت رزین چیست؟
امروزه، دندانپزشکان و بیماران درباره ی موادی که برای ترمیم دندانهایی که دچار شکستگی یا پوسیدگی شده اند، گزینه های مختلفی دارند. اگر به دنبال پر کردن دندان خود به طور طبیعی تری هستید، ممکن است پر کردن با کامپوزیت رزین انتخاب خوبی برای شما باشد. کامپوزیت رزین ترکیبی از مواد شیشه ای پلاستیکی و پودری است که به شکل ظاهر طبیعی دندان می باشد. از پر کردن دندان ها بوسیله ی کامپوزیت رزین برای بهبود زیبایی دندان ها استفاده می شود، مانند تغییر رنگ دندان ها، ترمیم دندان های پوسیده، ترمیم دندان های تراشیده شده، بستن شکاف های بین دندان ها و یکنواخت سازی دندان ها.
دندانپزشک رزین را آماده کرده و آن را لایه به لایه به دندان اعمال می کند. برای سفت شدن هر لایه از یک نور خاص استفاده می شود. پس از اتمام مراحل سفت شدن، دندانپزشک کامپوزیت را برای قرار گرفتن بر روی دندان شما شکل می دهد. سپس کامپوزیت صاف شده و صیقل داده می شود تا از ایجاد لکه بر روی آن و سایش زودرسش جلوگیری شود.
مزایای پر کردن دندان با کامپوزیت رزین
برخی از مزایای پر کردن دندان با رزین به رنگ دندان عبارتند از :
- آنها از نظر زیبایی، ظاهری مطبوع تر دارند، زیرا از نظر ظاهری با رنگ طبیعی دندان شما و ظاهر آن مطابقت دارند.
- آنها به حفاری ( دریل کردن دندان به جهت کارگذاری کامپوزیت ) کمتری احتیاج دارند، بنابراین به همان اندازه تغییر در ساختار اصلی دندان و از بین بردن آن بوسیله ی دریل کردن لازم نیست.
- آنها مانند سایر مواد نیستند که برای سفت شدن به چند روز نیاز داشته باشند و در عرض چند ثانیه سفت می شوند.
- آنها به دندان پیوند می خورند و در این روش استحکام بیشتری ایجاد می شود و این به جلوگیری از شکستگی کمک می کند.
- در صورت آسیب دیدگی می توان آنها را ترمیم کرد.
معایب پر کردن دندان با کامپوزیت رزین
اشکالاتی در این نوع پر کردن دندان وجود دارد:
آنها برای اینکه روی دندان شما قرار بگیرند، نیازمند کار شدیدتری از سوی دندانپزشک شما هستند.
ممکن است پس از انجام عمل، حساسیت مختصر دندان را تجربه کنید.
آنها ممکن است به موجب قرار گرفتن در معرض قهوه، چای، شراب قرمز و سایر مواد غذایی با خاصیت لکه زایی به صورت مکرر و یا طولانی، لک بزنند.
آنها می توانند به موجب قرار گرفتن در معرض نوشیدنی های حاوی الکل به صورت مکرر و یا طولانی تخریب شوند.
هزینه ی آنها از پر کردن دندان ها به وسیله ی آمالگام ( نقره یا همان جیوه ) بالا تر می باشد.
برنامه دندانپزشکی شما برای استفاده از رزین ممکن است فقط شامل پر کردن دندانهای قابل مشاهده شما ( دندان های پیشین، دندان های نیش و دندان های دوپایه ) بوسیله ی کامپوزیت رزین باشد. بعلاوه، برای پر کردن بوسیله ی کامپوزیت رزین شرکت بیمه دندانپزشکی شما ممکن است به قسط هایی با هزینه های بالاتر و یا هزینه های اضافی نیاز داشته باشد.
مطلب ارائه شده توسط دکتر جان اریکسون
معایب پر کردن دندان با کامپوزیت رزین از نظر برخی دندانپزشکان و سازمان ها
دکتر ویلیام لیتاکر
دندانپزشک
در حالی که پر کردن بوسیله ی کامپوزیت رزین مزایای خوبی دارد، برخی از معایب برای آن نیز وجود دارند. در مرحله اول، این روش بیشتر از پر کردن آمالگامی ( نقره ای ) سنتی طول می کشد زیرا مراحل بیشتری وجود دارد. دوم، هزینه به طور کلی بیشتر از هزینه پر کردن بوسیله ی آمالگام ( نقره ) است. سوم، دندانهای ترمیم شده بوسیله ی کامپوزیت رزین به اندازه دندان هایی که بوسیله ی آمالگام ( نقره ) پر می شوند در برابر پوسیدگی مقاوم نیستند. چهارم، دندان هایی که بوسیله ی کامپوزیت رزین پر می شوند به مرور زمان لکه دار می شوند. در نهایت، مواد کامپوزیتی در مناطقی از دهان، جایی که خشک نگه داشتن دندان، مانند پشت دندانهای عقبی، دشوار باشد، به خوبی کار نمی کند.
دکتر سائول میلر
دندانپزشک
کارگذاری کامپوزیت رزین به مراحل زیادی احتیاج دارد که باید هر یک از آنها به درستی انجام شود تا عمل ترمیم به درستی به اتمام برسد، تا حد ممکن دوام بیاورد و احساس راحتی دندان در فرد بیمار انجام شود. این مراحل نه تنها شامل از بین بردن پوسیدگی دندان است بلکه شامل آماده سازی دندان به گونه ای که محکم چسبیده شده و آماده اتصال مواد کامپوزیتی به دندان نیز می باشد. عامل اتصال دهنده باید با احتیاط قرار گیرد و کامپوزیت باید به گونه ای قرار گیرد که آب رفتگی و انقباض را به حداقل برساند.
علاوه بر این، اغلب شکل دادن به دندان های عقبی که قصد قرار دادن کامپوزیت بر روی آن را داریم به شکلی که ممکن است دندان های مجاور در عمل شکل دهندگی درگیر شوند، در حالت عادی یک مشکل است. این مهم برای جلوگیری از جمع شدن مواد غذایی بین دندان ها مهم است. روی هم آمدن دندان ها در کامپوزیت نیز باید بسیار دقیق تنظیم شود تا از ناراحتی بعد از عمل جلوگیری شود.
هنگامی که دسترسی به داخل دهان محدود است (دهان کوچک، عدم توانایی در باز نگه داشتن دهان، محدودیت های جسمی) و یا اینکه نیاز به انجام هر چه سریعتر عمل به عنوان یک فاکتور در کار ما باشد، ممکن است کامپوزیت ها بهترین انتخاب نباشند. همچنین در صورت اینکه محل ترمیم در زیر لثه است و اگر خشکی منطقه امکان پذیر نیست، باید مواد دیگری در نظر گرفته شود. قرار دادن مواد کامپوزیتی خوب، به خصوص در قسمت پشت دهان ( دندان های عقبی )، چالش برانگیز است. این روش معمولاً طولانی تر از چیزی است که قبلاً تجربه کرده اید، و هزینه های آن معمولاً بیشتر است.
ریال ایج ( Real Age )
پر کردن بوسیله ی کامپوزیت رزین ترکیبی از ذرات پلاستیکی و ظریف شیشه ای است. معایب پر کردن دندان بوسیله ی کامپوزیت رزین شامل هزینه بالاتری نسبت به پر کردن بوسیله ی آمالگام ( نقره ) است. پر کردن بوسیله ی کامپوزیت رزین ممکن است کمی بیشتر نسبت به انواع دیگر روش های پر کردن دندان طول بکشد، زیرا در هنگام قرار دادن مواد باید ناحیه کاملاً عاری از بزاق باشد.
پر کردن بوسیله ی کامپوزیت رزین همچنین ممکن است در برابر فشار زیادی که از جویدن حاصل می شود، مقاومت نکرده و برای مدت بیشتری باقی نمانند، درحالی که مواد آمالگامی این مقاومت را دارا هستند. در موارد نادر، کامپوزیت ممکن است پس از قرار دادن آن کوچک شود، که در صورت وجود شکاف بین موادی که با آن دندان پر شده و دندان ممکن است حفره های بیشتری ایجاد شود.
انجمن دندانپزشکی آمریکا
در مورد پر کردن دندان بوسیله ی کامپوزیت رزین که ترکیبی از مواد شیشه ای یا کوارتز پرکننده در رزین می باشد و به رنگ دندان است، چندین معایب وجود دارد:
پر کردن بوسیله ی کامپوزیت رزین ممکن است هزینه ی بیشتری نسبت به پر کردن دندان بوسیله ی آمالگام (پر کردن دندان بوسیله ی آلیاژ پایدار که از حدود 43 تا 54 درصد جیوه با سایر فلزات ساخته شده است) داشته باشد.
آنها ممکن است برای قرار گرفتن در دندان زمان بیشتری نیاز داشته باشند.
مواد کامپوزیت رزین ممکن است با گذشت زمان رنگ خود را از دست بدهند.
جاناتان لوین
پروستودنتیست
در اینجا موارد زیادی از معایب پر کردن دندان بوسیله ی کامپوزیت رزین وجود دارد :
آنها به اندازه سایر روش های دیگر پر کردن دندان دوامی ندارند (معمولاً پنج تا ده سال) و نمی توانند به اندازه سایر روش های دیگر فشار جویدن را تحمل کنند. با این حال، همچنان که فناوری به پیشرفت خود ادامه می دهد، کامپوزیت ها بهتر و قوی تر می شوند.
بسته به مکان آنها در دهان، مواد کامپوزیتی می توانند تراشیده یا شکسته شوند.
آنها می توانند تا دو برابر آمالگام های نقره ای هزینه بر باشند. (بیشتر بیمه های دندانپزشکی هزینه کامپوزیت ها را تا قیمت پر کردن بوسیله ی آمالگام ( نقره ) پوشش می دهند، بنابراین بیمار باید مابه التفاوت آن را بپردازد.)
سایت مرجع : دنویل دنتال کِر ، شیر کِر
ارسال نظر