انواع کامپوزیت دندان و کاربردهای اصلی آنها
کامپوزیت دندان یکی از پرکاربردترین مواد در عمل های دندانپزشکی است که هم برای بازسازی های زیبایی دندان های جلو و هم برای پرکردن دندان های عقب استفاده می شود. برای انطباق با نیازهای خاص هر بیمار، انواع مختلفی از کامپوزیت ها با کیفیت ها و روش های استفاده متمایز ارائه می شوند. از این رو در برخی موارد، انتخاب مناسب ترین کامپوزیت دندان برای هر مورد بالینی می تواند کمی گیج کننده باشد.
کاربرد انواع کامپوزیت دندان
انواع کامپوزیت های دندانی و کاربردهای اصلی آنها در دندانپزشکی
همانطور که گفتیم کامپوزیت دندان ماده ای است که برای پر کردن و بازسازی دندان ها استفاده می شود. کامپوزیت های دندانی از ترکیبی از مواد مختلف تشکیل می شوند. آنها بیشتر (حدود 70-80٪) از ذرات پرکننده مانند شیشه، سرامیک و کوارتز تشکیل شده اند. در حالی که در برخی از انواع از رزین های مصنوعی نیز به منظور تولید کامپوزیت ها استفاده می شوند. یک کامپوزیت با کیفیت بالا باید بهترین ویژگی های یک سرامیک با استحکام بالا و یک کامپوزیت را ترکیب کند و دارای بالاترین درجه مقاومت خمشی در کلاس خود باشد.
کامپوزیت های جلو:
کامپوزیت های جلو یا قدامی، که کامپوزیت های زیبایی نیز نامیده می شوند، برای بازسازی دندان استفاده می گردند. در این نوع کامپوزیت ها نتیجه زیبایی که بسیار طبیعی به نظر برسد بسیار مهم است. مزیت اصلی کامپوزیت های زیبایی این است که براقیت آنها می تواند به مدت طولانی حفظ شود. به همین دلیل است که در دندانپزشکی برای بازسازی های زیبایی قدامی این نوع کامپوزیت ها مناسب هستند. کامپوزیت های قدامی به شما این امکان را می دهند که رنگ، شکل و اندازه قسمتی از دندان را بدون نیاز به حکاکی تغییر دهید.
کامپوزیت های عقب:
انواع کامپوزیت دندان عقبی یا خلفی به صورت ویژه ای برای ترمیم دندان های عقب مناسب هستند. این دندان ها با در نظر گرفتن فشار ناشی از جویدن بیشتر که به دندان های عقب وارد می شود ساخته می شوند. در نتیجه عملکرد آنها در بازسازی دندان های عقب بسیار مطمئن و طولانی مدت است.
کامپوزیت دندان سیال:
کامپوزیت های دندان سیال اساساً با سازگاری بالا و خاصیت سیال بودن شان مشخص می شوند. این امر کار دندانپزشک را در کار با آنها آسان می کند. در دندانپزشکی، از کامپوزیت های روان یا سیال برای پر کردن حفره های کوچک دندان مانند ترک ها، منافذ یا پوسیدگی های ریز استفاده می کنند.
کامپوزیت دندان سیال
کامپوزیت های یونیورسال:
کامپوزیت های یونیورسال یا کامپوزیت های جهانی برای استفاده در ترمیم و زیبایی دندان های قدامی و خلفی طراحی شده اند. به منظور هماهنگی با سایه مینای دندان، این کامپوزیت ها در رنگ های مختلف موجود هستند. کامپوزیت های یونیورسال میتوانند در قالبهای مختلف، در سرنگ، کپسول یا مایع عرضه شوند.
کامپوزیت دندان خود پخت:
کامپوزیت دندان دوال کیور یا خود کیور (خود پخت) نیازی به فرآیند لایت کیور ندارند. به همین دلیل از این کامپوزیت ها برای ساخت هسته استفاده می شود. در این مورد اگر اباتمنت خراب شده اما پل در شرایط خوبی باشد، این کامپوزیت ها بسیار مفید عمل می کنند. در این موارد از آنها در داخل پل به عنوان قالبی برای تکیه گاه کاذب استفاده می شود. آنها همچنین برای پرکردن حفرههای دندانهای خلفی که کیفیت مکانیکی بالاتری را می طلبند، یا در شرایطی که حفره بسیار بزرگ است مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع کامپوزیت دندانی
کامپوزیت های پرکننده حجیم:
کامپوزیت های پرکننده حجیم یا کامپوزیت های سنتی باید به تدریج قرار داده شوند تا امکان التیام کامل لایه ها و کاهش انقباض فراهم شود. بدون شک، کامپوزیت های Bulk Fill به گونه ای طراحی شده اند که از قرار دادن چندین لایه یا ساخت کل بیلد در یک لایه اجتناب کنند. مواد مختلف آنها به عمق التیام، یکپارچگی حاشیه ای و سازگاری آن از طریق افزودنی های ویژه برای عملکرد بالینی خوب، منجر می شود. کامپوزیت های پرکننده حجیم امکان قرار دادن آسانتری دارند و پتانسیل کاملی را همراه با صرفه جویی در زمان ارائه می کنند.
کامپوزیت دندان ارتودنسی:
کامپوزیت دندان ارتودنسی کامپوزیتی از جنس رزین است که به منظور ارائه درمان ارتودنسی دندان به کار گرفته می شود. به عنوان مثال برای سفت کردن براکت ها، اتصال ارتودنسی باندها و غیره از آنها استفاده می شود. کامپوزیت های ارتودنسی عموماً نورگیر هستند و فلوراید آزاد می کنند. آنها به صورت سرنگ یا خمیر در کارتریج عرضه می شوند.
ارسال نظر