بعد از ایمپلنت دندان چه بخوریم؟
جراحی ایمپلنت دندان برای افرادی که یک یا چند عدد از دندان های خود را از دست داده اند بهترین گزینه است و بیماران معمولاً از نتیجه درمان کاملاً راضی هستند. یکی از مزیت های ایمپلنت های دندانی بر سایر روشها این است که با استخوان فک جوش می خورند و کاملاً در آن ادغام می شوند. به این دلیل به اندازه دندان های طبیعی به فرد قدرت جویدن می دهند تا بتواند از تمام غذاهای مورد علاقه خود لذت ببرد.
البته، این مربوط به بعد از بهبودی کامل است و برای یک درمان موفقیت آمیز، باید در چند هفته اول که زمان استقرار دندان جدید است، رژیم غذایی جدیدی رعایت شود. سوالی که بعد از عمل کاشت دندان در ذهن اکثر بیماران ایجاد می شود این است که بعد از ایمپلنت دندان چه بخوریم؟ این یک سوال کاملاً اساسی و ساده است و ما در اینجا با همان سادگی به آن پاسخ خواهیم داد.
ایمپلنت دندان از لحاظ ساختمانی و عملی شبیه دندان طبیعی است و بعد از بهبودی، امکان جویدن کارآمد را فراهم میکند
اهمیت اینکه بعد از ایمپلنت دندان چه بخوریم
اگرچه چند روز اول بعد از عمل ممکن است غذا خوردن چندان خوشایند نباشد، اما بسیار اهمیت دارد که حتما به طور مرتب و روزانه غذا بخورید. خوردن و آشامیدن منظم علاوه بر اینکه انرژی و مواد مغذی مورد نیاز را برای شما فراهم می کند، باعث تسریع روند بهبودی نیز می شود. مصرف غذاهای مناسب در هر مرحله از بهبود بسیار مهم است و موفقیت طولانی مدت کاشت دندان به این امر بستگی دارد! افراد دیابتی هم باید در این مرحله، عادات و دستورالعمل های غذایی خود را حفظ، و مرتباً گلوکز خون خود را بررسی کنند تا بتوانند از عفونت و عوارض مربوط به دیابت پیشگیری کنند.
غذا خوردن از کی آغاز میشود؟
حدود یک ساعت پس از جراحی ایمپلنت دندان، می توانید اسفنج ها و گاز استریلی را که در دهان قرار داده اند بردارید. بعد از آن می توانید غذا خوردن را بر اساس برنامه غذایی زیر را دنبال کنید:
24 تا 48 ساعت اول
در این مدت باید فقط از رژیم غذایی مایع خنک استفاده کنید و از مصرف نوشیدنی های گرم اجتناب کنید. استفاده از نی برای نوشیدن مایعات حداقل به مدت 2 هفته، و اگر پیوند استخوان هم داشته اید، به مدت 1 ماه ممنوع است. چون نیروی مکش به ایمپلنت دندان فشار وارد می کند و می تواند بر روند بهبود آن تاثیر بگذارد. همچنین باید حداقل برای چند روز از سیگار کشیدن یا نوشیدن الکل خودداری کنید. نمونه هایی از مایعات خنک می توانند شامل موارد زیر باشند:
- آب
- قهوه و چای
- شیر
- آبگوشت (بدون مواد جامد)
- آب میوه (بدون تکه های جامد)
- میلک شیک (بدون مغزها یا افزودنی های جامد)
- اسموتی ها
هفته اول بعد از جراحی: رژیم نرم "بدون نیاز به جویدن"
در هفته اول بعد از عمل ایمپلنت، علاوه بر مایعاتی که در قسمت قبل ذکر شد، می توانید غذاهایی مانند نمونه های زیر را نیز به رژیم خود اضافه کنید:
- سس سیب، موز (له شده)
- یخ های میوه ای و بستنی ها
- ژله و پودینگ ها
- سوپ (در مخلوط کن نرم شده باشد)
- ماست و پنیر دلمه و نرم
غذای هفته اول بعد از ایمپلنت دندان باید نرم و له شده بوده، هیچ نیازی به جویدن نداشته باشد
هفته دوم: رژیم نرم، "غذاهایی که با چنگال بریده می شوند"
از 2 هفته پس از عمل تا مرحله نهایی باید فقط غذاهایی بخورید که نرم باشند و به راحتی جویده شوند. هر چیزی که بتوانید آن را با کنار چنگال ببرید مناسب است. در این مدت باید از غذاهای سفت و جویدنی مانند میوه های خام، ته دیگ، ساندویچ، پیتزا و غیره پرهیز کنید. خوردن غذاهای مراحل قبل همچنان مجاز است. آنچه در زیر می آید، نمونه هایی از گروه غذایی برای این مرحله است.
میوه ها و سبزیجات
- میوه های نرم مانند موز، انبه، هلو و گلابی (از میوه های دانه دار مانند تمشک، توت فرنگی و غیره پرهیز کنید)
- سس سیب
- سبزیجات پخته یا بخارپز شده
گوشت و سایر منابع پروتئین
- ماهی کبابی
- گوشت چرخ کرده یا مرغ پخته و نرم شده
- سوپ هایی با تکه های کوچک و نرم سبزیجات و گوشت
گروه نان و غلات
- نان های نرم و پنکیک
- کلوچه و مافین
- ماکارونی، پاستا، ماکارونی برنج
- غلات پخته تصفیه شده، مانند کته برنج، بلغور جو دوسر
- سیب زمینی کاملا پخته، پوره سیب زمینی
- تخم مرغ مخلوط شده و نرم شده
غذاهایی که بعد از جراحی ایمپلنت دندان ممنوع میشوند!
بعد از جراحی ایمپلنت دندان باید از خوردن بعضی از غذاها اجتناب کنید. نمونه هایی از این غذاها عبارتند از:
- غذاهای سخت مانند استیک و سبزیجات خام
- غذاهای ترد مانند پاپ کورن و چیپس
- غذاهای چسبناک ، مانند کارامل، تافی، آدامس و آبنبات
- غذاهای جویدنی، مانند نان، ساندویچ، پیتزا، و نان شیرینی، سیب و سبزیجات خام
- غذاهای پرادویه، مانند فلفل تند و سالسا
- غذاهای اسیدی، مانند پرتقال و گوجه فرنگی
- غذاها و مایعات بسیار گرم، مانند قهوه و سوپ
بعد از هفته دوم
به طور کلی در سه ماه اول مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان، شما باید از همان رژیم غذایی نرم هفته دوم پیروی کنید. در این بازه زمانی پایه ایمپلنت در حال جوش خوردن به استخوان فک است و شما یک پروتز موقت می پوشید که قرار نیست از آن برای جویدن غذاهای سفت یا ترد استفاده شود.
گاز زدن و جویدن غذاهای سفت، حتی اگر مفید باشند، تا 3 ماه بعد از عمل ایمپلنت دندان توصیه نمیشود
اهمیت وجود پروتئین در رژیم غذایی پس از جراحی ایمپلنت دندان
در تغذیه بعد از ایمپلنت دندان وجود پروتئین از ضروریات است. چون نه تنها برای ساخت و ترمیم بافت های تحت تأثیر جراحی ایمپلنت دندان ضروری است، بلکه به بدن در مبارزه با عفونت نیز کمک می کند. پروتئین باید از منبع غذاهای نرم تامین شود تا آسیبی به ایمپلنت نرسد. رعایت توصیه های زیر به دریافت بیشتر مواد پروتئینی کمک می کند:
- افزودن پودر پروتئین یا کره بادام زمینی به اسموتی ها
- استفاده از تخم مرغ یا لوبیای کاملا پخته و له شده
- استفاده از مواد لبنی مانند ماست و کشک مایع
- بعد از هفته اول، استفاده از گوشت قرمز چرخ شده، گوشت مرغ یا ماهی کاملا نرم و پخته شده
بیاشتهایی بعد از جراحی ایمپلنت دندان
طبیعی است بیمارانی که اخیراً تحت عمل جراحی دهان قرار گرفته اند، اشتهای زیادی نداشته باشند. نگرانی از خوردن غذاهایی که ممکن است به ایمپلنت آسیب وارد کند نیز، فرد را عصبی می کند و عامل دیگری در کاهش اشتهاست. اما باید بدانید که سوخت رسانی به بدن در مرحله بهبودی ایمپلنت دندان بسیار اهمیت دارد. برای غلبه بر بی اشتهایی می توانید مقادیر کم غذا را در وعده های متعدد مصرف کنید.
ارسال نظر