روکش دندان چیست ؟ کاربردهای آن کدام است؟
روکش دندان پوششی است که روی دندانی که در اثر پوسیده شدن و دیگر آسیبها، مقداری از نسج آن برداشته شده، قرار داده می شود. اگر پوسیدگی دندان سطحی باشد و به موقع برای درمان آن اقدام شود، نیاز به برداشتن نسج به میزان زیاد، ندارد. اما اگر پوسیدگی دندان عمیق شده باشد، ضمن برداشتن نسج، برای بازسازی دوباره، از روکش دندان استفاده می شود. با کمک روکش دندان، دندان را می توان حفظ کرد و تا چندین سال از آن بهره برد.
کاربردهای روکش دندان
گاهی اوقات در اثر ضربه ای که به دهان وارد می شود، دندان شکسته می شود. اگر میزان شکستگی کم باشد، با مواد مخصوصی می توان آن را پر کرد. اما اگر میزان شکستگی بزرگ باشد، روکش دندان برای ترمیم دندان استفاده می شود.
علاوه بر این، دندان هایی که به طور مادرزادی شکستگی دارند، مانند دندان میخی شکل یا دندان های کوچکتر از حد نرمال و نامتناسب، با کمک روکش دندان قابل بازسازی هستند.
در مواردی که سایش دندان ها موجب از بین رفتن سطوح دندانی شده است، روکش دندان قادر به ترمیم آن خواهد بود.
در مورد دندان هایی که رنگ نامتعارف و بدی داشته و در زیبایی ظاهر فرد تاثیر منفی دارند، نیز روکش دندان کارگشا است.
مهمترین و اصلی ترین کاربرد روکش دندان، در مواقعی است که دندان تحت درمان ریشه قرار گرفته باشد. زیرا دندانی که تحت درمان ریشه قرار میگیرد، آبی که در توبولهای عاجی دندان وجود دارد، از دست رفته و دندان مستعد شکستن قرار می گیرد. به همین خاطر لازم و ضروری است که دندانی که عصب کشی شده است، حتما روکش شود.
قبل از روکش دندان، از نسج داخل ریشه برای بازسازی تاج دندان کمک گرفته می شود. یک پست ریختگی ساخته شده و روکش دندان روی تاج پست قرار میگیرد. پست از نسج باقیمانده تاج محافظت می کند.
گاهی اوقات زمانی که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه می کنیم، شاهد این هستیم که چند دندانپزشک برای دندان ما که قرار است عصب کشی و روکش شود، با هم مشورت می کنند. دلیل این امر این است که زمانی که پوسیدگی دندان عمیق است، ضمن درمان ریشه و برداشت پوسیدگی، نیاز به جراحی لثه است تا طول عاج افزایش داده شود. لذا لازم و ضروری است که دندانپزشکان جراح لثه، متخصص درمان ریشه و متخصص پروتز بیمار را ویزیت کرده و هر کدام بسته به تخصص خود، بهترین تصمیم را بگیرند. گاهی ممکن است جراحی لثه به دندان های مجاور آسیب بزند. و یا ممکن است دندان با توجه به میزان آسیبی که پیدا کرده، توانایی تحمل روکش را نداشته باشد. چنانچه نگه داشتن دندان منطقی نباشد، دندان کشیده شده و ایمپلنت جایگزین آن می شود.
نحوه انجام روکش دندان
برای قرار گرفتن روکش دندان ایمپلنت های فک بالا نیاز به 6 ماه انتظار و فک پایین، 4 ماه زمان نیاز است تا ایمپلنت در استخوان جوش بخورد و بعد از آن پروتز بارگذاری شده و روکش دندان نصب می شود.
برای کار گذاشتن روکش دندان، اقدامات متعدی نیاز است. ابتدا دندانپزشک متخصص، وضعیت دندان را از لحاظ موقعیت، شرایط فک، وجود فضای کافی و غیره مورد بررسی قرار می دهد. چنانچه بیمار شرایط ذکر شده را داشت، مراحل بعدی انجام می شود.
مرحله بعد تراش پوسیدگی ها و سپس ترمیم جای خالی با موادی مانند آمالگام و کامپوزیت، صورت می گیرد.
در جلسات بعدی مراجعه بیمار، پایه فلزی روکش که در لابراتوار ساخته شده روی دندان تطبیق داده می شود تا اگر بیمار احساس مطلوبی با آن ندارد، ایرادات آن برطرف شود. رنگ روکش نیز در این مرحله انتخاب می شود.
در مراجعه بعد، روکش که دارای سطح پرسلن یا چینی است، روی دندان سوار شده و دندانپزشک وضعیت بیمار را بررسی کرده و رضایت بیمار نسبت به وضعیت جدید را میسنجد. چنانچه اگر ایرادی وجود داشته باشد، رفع می شود.
مواد تشکیل دهنده روکش دندان
روکش دندان همانند دیگر پروتز های دندانی، باید به گونه ای ساخته شود که با بدن سازگار بوده و مواد سمی ایجاد نکند. همچنین قابلیت زنگ زدن نداشته باشد. زیرا محیط دهان همیشه مرطوب بوده و مدام در معرض انواع مواد غذایی و نوشیدنی ها قرار دارد.
یکی از بهترین فلزاتی که برای روکش دندان مناسب است، طلا می باشد. طلا فلزی است که بسیار سازگار با بدن انسان بوده و حساسیت ایجاد نمی کند. تنها لایه نازکی از طلا، برای روکش دندان کافی است. زیرا استحکام بسیار بالایی داشته و نیازی به تراش مقدار زیادی از نسج دندان به منظور جای گرفتن روکش نیست. ضمن اینکه فلز طلا به دلیل تطابق پذیری بالا، به راحتی فرم میگیرد و یک روکش دقیق و کامل را ایجاد می کند.
با گذشت زمان و گران شدن این فلز ارزشمند، استفاده از طلا برای روکش دندان ها منسوخ شده و جای خود را به مواد تمام سرامیک چینی و پرسلن و همچنین روکش هایی که ترکیب سرامیک و فلز هستند، مانند زیرکونیا داد. مهمترین حسن این مواد این است که روکش های امروزی دندان ها را هم رنگ و هماهنگ جلوه می دهند. البته ممکن است برای دندان های عقب، جنس روکش تمام فلز باشد، زیرا در معرض دید نیست. اما بیشتر افراد ترجیح می دهند دندان های عقب نیز با مواد همرنگ دندان طبیعی روکش شود.
روکش های امروزی که در لابراتوار ها ساخته می شوند، فلزاتی هستند که روی آن پرسلن یا مواد چینی کار می شود تا همرنگ دندان باشد. پرسلن دارای طیف رنگی بوده به طوری که دندانپزشک قادر است رنگ روکش دندان را با رنگ دندان های فرد تطابق داده تا روکش نیز مانند سایر دندان ها به نظر برسد.
هزینه روکش دندان چقدر است؟
هزینه هر واحد روکش دندان زیرکونیا حدود 1.200.000 تومان
هزینه روکش معمولی 900.000 تومان است.
روکش دندان در تهرانسر
کلینیک دندانپزشکی مبین در تهرانسر با بهره گیری از بهترین مواد و استفاده از جدیدترین تکنولوژی و بهترین دکترها اقدام به روکش دندان شما با هزینه بسیار مناسب نسبت به سایرکلینیک های دندانپزشکی می نماید. برای رزرو وقت کافی است فرم رزرو سایت را تکمیل نمایید تا در اولین فرصت نوبت شما رزرو شود.
ارسال نظر