همه چیز درباره پروتز دندان
یکی از روشهای کاربردی برای پر کردن جای خالی دندانهای از دست رفته، پروتز دندان است. هنگامی که یک دندان بر اثر عوامل مختلف از بین میرود، تاثیری منفی در زیبایی ظاهری دندان و دهان دارد. علاوه بر این از دست رفتن دندانها ممکن است سلامت دهان و دندان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. با از دست دادن دندان علاوه بر نقص ظاهری، ممکن است فک و لثه نیز تحت تاثیر قرار گرفته و به سلامت آنها آسیب وارد شود. در این مرحله پروتز به کمک شما میآید. در این مطلب قصد داریم به صورت کامل این روش درمانی و زیبایی را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
پروتز دندان
پروتز دندان به چه معناست؟
مهمترین وظیفه پروتز دندان پر کردن جای خالی دندان از دست رفته است. اگر بخواهیم به صورت اصولیتر بگوییم، لازم است بگوییم که پروتز در واقع به هر چیزی که سبب پر کردن جای دندان خالی میشود، اطلاق میگردد. بریج دندان، روکش دندان و حتی ایمپلنت دندان نیز نوعی پروتز به حساب میآید. با این حال چیزی که امروزه با نام دندان مصنوعی شناخته میشود، روشی است که در آن دندانهایی ثابت یا متحرک برای اصلاح فرم لبخند و دهان مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع پروتز کدامند؟
پروتزهایی که برای دندانها مورد استفاده واقع میشوند، در دو دسته ثابت و متحرک تقسیم میشوند:
- پروتز ثابت دندان: این نوع پروتز در واقع شامل روکش و یا بریج دندان میشود. روکش و بریج یا پل روشهایی درمانی هستند که در طی انجام آنها، پروتز به صورت ثابت به دندان میچسبد. به همین دلیل به این نوع پروتز، پروتز ثابت دندان گفته میشود.
- پروتز متحرک دندان: پروتز متحرک دندان در واقع همان دندان مصنوعی است که همه با آن آشنایی دارند. در این روش دندانها به صورت موقت روی فک و لثه قرار میگیرند و شما هر زمان بخواهید میتوانید آنها را درآورده و دوباره در جای خود قرار دهید.
هر کدام از پروتزهای ثابت و متحرک با روشها و به فرمهای متفاوتی ساخته میشوند. علاوه بر این برای نصب پروتزهای ثابت از مواد مختلفی مانند پیچ و چسب استفاده میشود.
پروتز دندان ثابت چیست؟
همانطور که گفتیم یکی از انواع پروتز دندان، پروتز ثابت است. پروتز ثابت میتواند با استفاده از چسبهای مخصوص و با پیچ در جای خود محکم شود. حتی اگر شما بخواهید ایمپلنت دندان انجام دهید، بعد از قرار گرفتن ایمپلنت در فک، روی آن پروتز ثابت دندان قرار میگیرد. نحوه ساخت پروتز ثابت به این صورت است که ابتدا دندانپزشک شما را معاینه میکند و سپس یک قالب از فرم دندانهای شما تهیه میکند. این قالب برای لابراتوار دندانپزشکی ارسال میشود تا ماکت گچی دندانها تهیه شود.
سپس با استفاده از یک فلز مانند تیتانیوم، طلا و یا پالادیوم، یک فریم از دندانهای شما ساخته میشود. بعد از آن با استفاده سرامیک مخصوص دندان، روی این فریم یک لایه سرامیک مستحکم قرار میگیرد تا شکل مناسب دندانها آماده شود. لازم است بدانید پروتز ثابت تنها به وسیله دندانپزشک جدا میشود. یعنی بعد از آن که دندانپزشک پروتز ثابت را برای شما نصب کرد، تنها او میتواند آن را جدا کند.
پروتز ثابت دندان
لازم است بدانید که باید تمام این مراحل توسط دندانپزشک متخصص و با استفاده از بهترین متریال انجام شوند. دلیل این امر این است که بهترین نتیجه حاصل شود. زیرا در صورت استفاده از متریال نامناسب ممکن است صدمات جدی به لثه و فک شما وارد شود. در صورت استفاده از متریال استاندارد، نه تنها هیچ خطری سلامت دهان و دندان شما را تهدید نمیکند، بلکه بهترین نتیجه حاصل میشود.
پروتز دندان متحرک چیست؟
یکی دیگر از انواع پروتز دندان، پروتز متحرک است. همانطور که شرح دادیم و از نام این نوع پروتز نیز مشخص است، این پروتز به صورت متحرک جایگزین دندان از دست رفته میشود. در این روش شما میتوانید در هر زمان پروتز را برداشته و دوباره آن را سر جایش قرار دهید. این روش که یکی از روشهای رایج پروتز است، به دلیل راحتی و قیمت مناسب، بسیار محبوب است. اگر شما بخواهید از پروتز متحرک استفاده کنید، بهتر است ابتدا تمام دندانهای خود را بکشید. سپس برای انجام آن اقدام نمایید.
در ابتدا که از پروتز متحرک استفاده میکنید، ممکن است راحت نباشید و احساس ناخوشایندی برای شما وجود داشته باشد. به مرور زمان پروتز متحرک با فک و لثه شما سازگار شده و احساس راحتی پیدا میکنید. البته لازم است بدانید در صورت استفاده دائمی از این نوع پروتز دندان بهتر است هر سال به دندانپزشک مربوطه مراجعه کنید تا یک بررسی کلی صورت بگیرد. لازم به ذکر است که از پروتز متحرک میتوان برای چند دندان نیز استفاده کرد که به آن پروتز پارسیل گفته میشود.
تفاوت پروتز دندان با ایمپلنت
تفاوت پروتز با ایمپلنت چیست؟
برای پر کردن جای خالی دندانها پروتز تنها روش نیست. بلکه یکی دیگر از روشهای رایج جایگزینی دندانهای از دست رفته، ایمپلنت دندان است. بنا به صلاحدید دندانپزشک و در صورتی که استخوان فک و لثه شما به شدت تحلیل رفته باشد، انجام پروتز برای شما مناسب نیست. در چنین حالتی ایمپلنت انجام میشود.
ایمپلنت نوعی روش درمانی است که در آن یک میله فلزی در استخوان فک قرار میگیرد و سپس روی آن پروتز ثابت یا متحرک نصب میشود. هزینه پروتز نسبت به انجام ایمپلنت بسیار مقرون به صرفهتر است. البته که ایمپلنت به دلیل این ه بیشترین شباهت را به دندان واقعی دارد، بیشترین احساس راحتی را به ارمغان میآورد.
ارسال نظر