همه چیز در مورد دندانپزشکی در دوران حاملگی
دندانپزشکی در دوران حاملگی و بارداری یکی از چالش ها برای مادران است. برای داشتن دندان های سالم بهتر است قبل از دوران حاملگی به دندانپزشک مراجعه نمایید و آن ها را ترمیم نمایید تا عفونت دهان شما به جنین منتقل نگردد با رعایت نکات و بهداشت دهان و دندان به سلامت خود و جنین کمک نمایید.
در دوران حاملگی درمان دندان فقط شامل پیشگیری های ساده و درمان پوسیدگی و جرم گیری دندان می باشد و درمان های پیچیده معمولا به بعد و قبل دوران بارداری موکول می گردد مگر این که فرد دچار درد دندان غیر قابل اجتناب پذیر باشد مثلا بر داشتن حجم زیاد لثه که باعث جویدن دردناک در زنان حامله می شود و نمی توانند غذا را بجوند و یا از نظر روحی و زیبایی در عذاب هستند.
خانم های باردار باید در بروز عفونت در دندان به پزشک مراجعه نمایند تا این عفونت از طریق خون در لثه به جنین منتقل نگردد.
بهترین زمان درمان دندان در دوران حاملگی
بهترین زمان برای مراجعه به دندانپزشک و درمان دندان در زنان باردار 3 ماهه دوم بارداری می باشد زیرا در 3 ماهه اول بارداری جنین در حال رشد می باشد و دارو ها، عفونت ها و ... بر روی جنین تاثیر می گذارد به همین دلیل به زنان باردار توصیه می گردد اگر مشکلات دندان آن ها جدی نیست و می توانند آن را تحمل نمایند در این دوران به دندانپزشکی مراجعه ننمایند.
در دوران 3 ماهه دوم نیز مادر تحمل نشستن روی صندلی را ندارد و فشار به مثانه وارد می شود که مجبور به دستشویی رفتن می گردد بنابراین بهتر است برای درمان های اورژانسی به دندانپزشک خود مراجعه نمایید تا در دوران حاملگی کمتر اذیت گردد.
آیا پر کردن دندان در دوران حاملگی خطرناک می باشد؟
در دوران بارداری به تمامی بانوان هشدار داده می شود که از موادی که دارای جیوه است استفاده نگردد و حتی پزشکان برای جلوگیری از این ماده حتی مصرف غذاهایی مانند ماهی را که احتمال آلودگی در آن ها وجود دارد را به حداقل مجاز برساند.
برای پر کردن دندان در این دوران بهتر از کامپوزیت استفاده شود و از مواد جیوه ایی و آمالگام استفاده نگردد.
پر کردن دندان به همراه یک ماده بی حسی صورت می گیرد تا درد حاصل از این معالجه به حداقل ترین حالت ممکن برسد سوال این است که آیا این ماده بی حسی برای سلامت جنین مضر است؟
از میان داروهای بی حسی دندانپزشکی گروه B مجاز و ب یخطر می باشند که می توان از این دسته به لیدوکائین اشاره نمود این ماده را برای مادران باردار توصیه می شود زیرا کمترین خطر را دارا می باشد.
از میان داروهای بی حسی در ایران دو داروی پریلوکایین و آرتیکایین مضر می باشد و به هیچ وجه نباید در زنان باردار استفاده گردد زیرا تزریق این دارو باعث اسپاسم عضلات صاف و در نتیجه منجر به زایمان زودرس می گردد.
شاید خیلی از مادران باردار برای دندان های پوسیده خود و درد دندان خود به پزشک مراجعه ننمایند به دلیل ترس از عوارض بی حسی ولی این تفکر غلط می باشد زیرا در صورت پوسیدگی دندان دچار عفونت می گردد و این عفونت از طریق عروق خونی موجود در لثه به جنین انتقال می یابد. این عفونت منجر به زایمان زودرس و جنین نارس می گردد. در نتیجه اگر نکات رعایت گردد می توان با خیال راحت دندان خود را در دوران حاملگی نیز ترمیم نمایید و هیچ مشکلی برای جنین نخواهد داشت.
آیا انداختن عکس رادیوگرافی از دندان آیا در دوران بارداری خطرناک می باشد؟
رادیو گرافی و یا عکس انداختن دندان به بعد از دوران بارداری موکول می گردد و بهتر است برای سلامت جنین این امور را به بعد از زایمان انداخت.
11 نکته مهم برای دندانپزشکی در دوران حاملگی و بارداری
1) به دندانپزشک خود حتما بگویید که باردار هستید..
2) اعمال زیبایی دندان را که ضروری نیستند به بعد از زایمان انتقال دهید.
3) به هنگام نشستن روی صندلی برای داشتن جریان خون درست پاهای خود را روی هم قرار ندهید.
4) در دوران بارداری برای معالجه و چکاپ دندان ها نیز به پزشک مراجعه نمایید تا اگر مشکلات دندانی شما قابل حل می باشد قبل از عمیق شدن درمان گردد.
5) زنان بارداری که از بوی خمیر دندان دچار حالت تهوع می گردند می توانند از خمیر دندان بدون بو استفاده نمایند تا حساسیت به بوی خمیر دندان کاهش یابد.
6) زنان باردار به دلیل تغییر هورمون ها گاهی دچار خشکی دهان می شوند این خشکی بستری برای رشد میکروب ها می باشد برای جلوگیری از این که میکروب ها فعالیت خود را در دهان به حداقل برسانند می توان با جویدن آدامس و مصرف نوشیدنی ها مانع رشد میکروب ها شد.
7) عفونت د ر دهان و دندان و رعایت نکردن بهداشت دهان خطر زایمان زودرس را در دوران حاملگی 7 برابر افزایش می دهد پس با رعایت به بهداشت از زایمان زودرس و به دنیا آمدن کودک نارس جلوگیری نمایید.
8) بسیاری از مادران باور به این دارند که برداشتن کلسیم دندان ها برای جنین باعث تخریب و پوسیدگی دندان های آن ها شده است ولی این باور غلط می باشد زیرا کریستال های دندان ثابت هستند و این کلسیم شاید از استخوان ها برداشته شود ولی از دندان غیر ممکن می باشد و این پوسیدگی به دلیل رژیم غذایی بد و رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان ها می باشد.
9) در دوران حاملگی مادر به دلیل تغییر سطح هورمون ها معمولا در 3 ماهه اول بارداری خود دچار حالت تهوع می شوند که این حالت تهوع اسید معده را به دهان می آورد و منجر به پوسیدگی دندان ها می شود بهتر است برای خنثی نمودن این اسید بعد از هر حالت تهوع دهان را شستشو داد تا اثر این اسید به حداقل ترین حالت خود برسد و خنثی گردد.
10) در دوران حاملگی به دلیل داشتن ویار به غذاهای ترش و شیرین و رعایت نکردن بهداشت دهان و به دلیل ویار از زدن مسواک و خمیر دندان و دهانشویه خودداری می نمایند که خود این دو عامل برای پوسیدگی و آسیب به دندان ها می باشد. برای کاهش این مشکل بهتر است از مواد قندی و شکری در دوران بارداری کمتر مصرف نمایید زیرا این مواد باعث رشد باکتری ها می شود و بستری را برای باکتری ها در دهان شما به وجود می آورد
11) مصرف کلسیم را برای رشد استخوان و توسعه آن در جنین فراموش نکنید تا کودکی سالم و دور از بیماری داشته باشید.
ارسال نظر